Hjemmeside optimering

Hjemmeside optimering er også optimering af loadhastighed

Fordi 47 procent af brugerne forventer en loadhastighed på mindre end 2 sekunder – 40 procent forlader et website, hvis loadhastigheden er mere end 3 sekunder. Og fordi loadhastighed er en vigtig SEO faktor.

Kilde: Kissmetrics

Vi vidste fra tidligere test, at vores site ikke kunne klare testen – og nu skulle det forbedres.

Vi har derfor lavet mange testforsøg i forhold til optimering af loadhastighed.

Test af loadhastighed

Første skridt er at teste alle sites for loadhastighed. Vi bruger to forskellige værktøjer – begge er gratis.

Resultaterne skriver vi ned, så der er noget at sammenligne med efter vores justeringer. Jeg deler og kommenterer resultaterne til sidst.

Optimer billedstørrelse

Når vi tester forskellige websites (også vores eget) i forhold til performance og de forskellige SEO faktorer, så optræder billedstørrelsen oftest som et sted, hvor der bør optimeres.

Vi har derfor flere gange drøftet netop billedkvalitet med vores kunder og samarbejdspartnere. Skal man vælge imellem SEO og billedkvalitet – eller kan man få begge dele? Det tester vi nu.

På anbefaling fra blandt andet  Woorank og GTmetrix – sidstnævnte er udbyderen af værktøjet til den indledende test af loadhastighed – vælger jeg at bruge Smush.it til at løse opgaven.

Da jeg anvender WordPress som CMS system, kan jeg hente Smush.it som et plugin (WP Smush.it). Dette plugin gør hele arbejdet for mig og er derfor let at anvende.

Sådan bruger du smush.it

  • Installer og aktiver Smush.it
  • Klik på medier og vælg “Bulk Smush.it”
  • Klik på “Run all my image through WP Smush.it right now”

Nu bliver dine billeder reduceret – let og enkelt.

I dit mediebibliotek kan du se, hvor meget dine billeder er reduceret – og om der eventuelt var billeder der var for store til reduktion med Smush.it.

Mine billeder blev straks reduceret. Nogle billeder kun få procent – andre op til næsten 50 procent. Og reduceringen kan ikke umiddelbart ses i kvaliteten.

Der findes selvfølgelig også andre plugins til WordPress som hjælper med at reducere størrelsen på dine billeder – se en oversigt over WordPress plugins her.

Er billederne større end 1 MB, kan smush.it ikke hjælpe.  Jeg har et enkelt billede på +1 MB og derfor skal jeg igang med at teste et andet værktøj. Dette var ikke en del af dagens test, og bliver derfor ikke gennemgået her.

Kodeoptimering for alle

Det vi skal i gang med er

• komprimering af CSS og Java Script Kode
• optimering af caching

Begge har indflydelse på vores loadhastighed

”Caching er at gemme noget der allerede er hentet – og komprimere er at gøre noget mindre”

Vi starter med at komprimere.

Komprimere CSS og Java Script kode

Indholdet på vores websites skal komprimeres – det vil sige, at det skal gøres mindre. Som sagt så kan det blive lidt for nørdet (også) for mig.

Der er selvfølgelig flere plugins til denne opgave, men jeg har valgt at teste Better WordPress Minify. Det kræver kun en installation og aktivering – resten sker af sig selv.

Og derfor kan vi komprimere og få bedre loadhastighed, helt uden kodeevner og -indsigt!

Optimering af caching

Optimering af caching handler om at gemme noget, som allerede er hentet. Det betyder med andre ord, at har en besøgende tidligere været på dit website, vil næste besøg blive hurtigere, fordi en del af dit indhold allerede er hentet.

Vi tester to forskellige plugis – nemlig

Denne del af testen kører fint på de andre sites, mens det driller mig. Jeg får en del “warnings” og afbryder testen. Optimering af mit site i forhold til dette, må derfor afvente eksterne hjælp.

Plugins og webhotel

  • test og slet unødvendige plugins! De fylder og sløver dit website
  • vælg et webhotel som matcher dine ambitioner

Nogle har rigtig mange plugins installeret – blandet andet fordi man ofte installerer forskellige plugins for at teste dem – og-  bagefter glemmer at slette dem, som man ikke længee ikke anvender.

WordPress Plugin’et P3 (Plugin Performance Profiler) tester, hvilke plugins der sløver websitet. Vi anbefaler at i bruger denne rapport som udgangspunkt til at tjekke jeres plugins og til at få ryddet op i dem.

I forhold til webhotel så er der idag masser af muligheder. Vi bruger pt UnoEuro, men hvis mine justeringer på loadhastighed ikke får den ønskede effekt, begynder jeg at undersøge andre muligheder.

Sluttest af loadhastighed

Der blev testet og optimeret på forskellige sites.

Den største forbedring var en reduktion i loadhastighed på 3 sekunder. Det er meget, når vi ved at brugerne oftest forlader et website, hvis det tager mere end 3 sekunder at loade.

Testresultaterne viser, at det kan betale sig. Og yderst relevant.

At arbejde med SEO et vedvarende forbedringer og justeringer. Så vi fortsætter.